taartenwinkel logo
bestel taart logo
greetz logo
taarten-nl-logo

Sweet 16 taart

Wat was deze taart welkom geweest op mijn sweet 16! Ik smulde destijds, ook zeker niet verkeerd, van een zoete appeltaart, maar hier was ik zeker blij van geworden. Want met deze fashion en make-up beklede taart en diva glamour uitstraling is deze sweet 16 taart de perfecte start van een geweldig verjaardagsfeest. Voor de wat jongere leeftijden zijn ook leuk de K3-taart en de Nijntje taart of wat te denken van Bumba?

Wat heb je nodig?

  • Cakedrum Zilver Rond, Ø35 cm
  • Taart Dummy rond 5cm -Ø7,5cm
  • Taart Dummy rond 5cm -Ø10cm
  • Rolfondant Wit Vanille-/Roomsmaak 5 kg.
  • Tylose poeder CK 55 gram
  • Wilton rolstok Kunststof 50cm 3,75cm dik
  • Eetbare Lijm ca. 60ml.
  • Icing sheets (20 sheets, uitstekende kwaliteit)
  • Verschillende gel kleurstoffen
  • Verschillende kleurstof poeders
  • Ouwel Totaal mix 40 gram
  • Stekerdoos Polyglass, Rond Glad 2-10 cm.
  • Mold 65 Edelstenen assortiment 3 tot 18mm, 3mm dik
  • Wilton Siliconen mold Baroque
  • Isomalt korrels 250 gram
  • Suikerbakkerspoeder 750 gram
  • Crisco shortening 450 gram
  • Smoother Easy Glide

1. Het bekleden van de cakedrum

  1. Kleur zo’n 250 gram fondant zwart met de kleurstof. Je kunt daarbij het best vinyl of siliconen handschoenen gebruiken zodat je handen niet mee kleuren. Smeer daarna je werkblad in met een dun laagje suikerbakkerspoeder.
  2. Smeer je cakedrum in met een klein laagje Crisco. Dat zorgt ervoor dat je fondant straks blijft plakken. Rol daarna je zwart gekleurde fondant uit.
  3. Leg de zwarte fondant lap voorzichtig over je ingesmeerde cakedrum en strijk hem glad met een smoother. Snijd de overige fondant netjes weg. Je cakedrum is nu klaar!
  4. Zoek op internet een leuk patroon om te printen. Let erop dat je uit 1 A4tje meerdere stroken kunt knippen voor rond de taart.
  5. Kneed ongeveer 250 gram witte fondant goed en rol dun uit, in ieder geval zo groot dat je uitgeprinte A4’tje erop past.
  6. Smeer een dun laagje eetbare lijm op je fondant.
  7. Plak nu je uitgeprinte Icingsheet op de fondant. Druk voorzichtig aan, maar let op, de sheet kan nog afgeven!
  8. Snijd de overige fondant weg.
  9. Snijd nu even dikke stroken uit de icingsheet. Je kunt hiervoor het beste een liniaal gebruiken.
  10. De stroken hoeven niet even hoog als de taart te zijn, omdat er nog een laagje fondant boven aan komt. Houdt ongeveer een centimeter ruimte over.
  11. Plak de stroken tegen je afgesmeerde taart
  12. Bekleed de bovenkant van de taart met een leuke kleur.
  13. Snijd de randjes weg.
  14. Plak nu een strook van ongeveer 1 cm tussen de icingsheet en de bovenste laag fondant. Het niet is erg als je de naden ziet, dat heb je bij een echte doos ook!
  15. Voor een ‘stiksel ’effect kun je met een (smeer/gewoon) mesje in de fondant drukken.
  16. Herhaal deze stappen bij de andere (2) taarten.

2. Het stapelen van de taarten.

  1. Voor een schuine stapel hebben wij een dummy tussen de taartjes geplaatst.
  2. Deze dummies zijn schuin afgezaagd en bekleed met een laagje zwart fondant.
  3. Gebruik onderaan de taart de grote dummy en bovenaan de kleine.

3. Het versieren van de taart.

  1. Nu gaan we de taart mooi maken en aankleden. Met de baroque siliconen mold kun je kralensnoeren maken. Deze plak je om je taart heen.
  2. Maak de make up producten van fondant en plaats ze om je taart. Je kunt ook nog kleine merkjes uitprinten op icingsheets en deze her en der op je taart plakken. Ook ouwel bloemen zijn erg mooi op deze taart!
  3. Vul een aardewerk-schaaltje (geen glas want die brak bij mij in de magnetron!) met een paar lepels Isomalt. Plaats deze in de magnetron tot dat alle korrels zijn gesmolten
  4. Druppel de gesmolten Isomalt in de siliconen vorm en tik en schud de vorm heen en weer om luchtbellen te laten verdwijnen.
  5. Na ongeveer 5 minuten is je Isomalt uitgehard. Door ze met een leuke kleurpoeder te dusten, krijg je een mooie matte glans over je diamanten.

4. De taarttopper

Kneed een theelepel Tylose door een stuk fondant. Door Tylose zal je fondant snel uitharden en blijft het eetbaar. Vorm mooie cijfers en prik satéprikkers op de plek waar je deze op de taart wilt bevestigen. Laat deze een nachtje uitharden in een droge ruimte voordat je ze in de taart steekt.